fra Vendelin Karačić / Illustrated by Josip Mijić​

THE LION AND THE ANT

Vizualnu opremu knjige “Lav i mrav” fra Vendelina Karačića, koju je uradio slikar Josip Mijić, odlikuju slijedeće bitne odrednice: usmjerenost na percepciju mrvica (detalj) trajanja, izvedbena municioznost, izrazita koloristička suzdržanost, te dominacija ikonološkog supstrata.

Sagledavanjem općih određenja u fragmentima Mijić prezentira sposobnost spoznavanja oniričnih impulsa u svemu i svugdje, natapajući time svoje radove spoznatljivom i dokučivom mjerom sakralnosti. Jer, nisu detalji trajanja oko nas stoga što je nečije djelo ostalo nedovršeno, nego zato da bismo u našim svekolikim dosuđenostima i omeđenostima, uprispodobili određujuće načelo Univerzalnoga: sveprisutnost.

S takvim promišljanjem slikar Mijić je neminovno upućen na izvedbenu strpljivost i sposobnost realiziranja i najsitnijeg. U takvom postupku stvaranja djela nema više lokalnog niti globalnog, sve postaje bitno, sve traži (i dobiva) svoj prostor i vrijeme. To je usmjerenost prema puritanskom putovanju u stvaranju, kao rijetkom postignuću. Pronicanjem u ovakav kreativni postupak moguće je spoznavanje nenadane blizine traženog Iskona u svemu: i u ptici, i u cvijetu, i u travci, i u listu, i u mravu, i u lavu.

Kada su stvari jasne, kao u Mijićevom crtačkom i slokarskom kreativnom zahvatu u vizualnoj opremi ove knjige, onda je boja uporabljena u odnosima birane i proživljene dostatnosti i suzdržanosti. Jer, suzdržanost (pa i umjetnika) je ishod uvjerenosti i sigurnosti. Sve je svedeno na toplu, zemljastu, duboku gamu, u kojoj proplamsavaju (poput krijesnica) samo nužni, začinjavajući, bojeni akcenti.

Sve naznačeno izuzima vizualnu opremu ove knjige iz polja ilustrativnog i prostire je na područje kreativnoga i slikarskog, natopljeno mogućnostima spoznavanja pristupa Stvaratelju nad stvarateljima, što, čini se, može biti i temeljna ukupna odrednica ovog rijetkog kulturnog proizvoda na nepredvidljiv i ne odveć sretnim prostorima zemlje Bosne i Hercegovine.

Jedan od gore naznačenih pristupa je i umjetnost. Ona je poput lava, i u njoj sigurnost može pronaći netko sitan kao mrav.